طرز تهیه آش محلی همدان

طرز تهیه و پخت سه مدل آش محلی همدان + آش خشکبار

آش یک کدام از سنتی ترین غذاهای اهل ایران است که نسبتاً در تمام شهرهای کشورمان با روش ها و مزه های متفاوتی تنظیم می شود . به عنوان مثال آش محلی جو و هویج که اصالتا برای شهر همدان است و در‌این شهر خیلی دوستداشتنی و پرطرفدار است .
با اینکه پختن آش محلی ، کاری ساده به نظر می‌رسد ولی برای طبخ یک آش جا افتاده و خوشمزه بایستی ریز ریز داستان را دنبال و تمام نکته‌ها را رعایت کرد . ما درین مقاله روش تهیه و تنظیم 3 مدل آش محلی همدانی را در اختیارتان قرار داده ایم .

نحوه تهیه و تنظیم آش هویج و جو همدانی :

مواد ضروری برای تنظیم آش محلی هویج و جو :

هویج خرد شده 2 عدد
گوشت چرخ کرده 200 گرم
پیاز داغ 3 قاشق غذاخوری
فلفل , نمک و زردچوبه به اندازه ضروری
کشک به اندازه ضروری
بلغور جو 2 پیمانه
نخود 1/2 پیمانه

 

آش محلی همدان، آش هویج و جو

 

روش تنظیم آش هویج و جو :

برای پخت آش محلی جو و هویج , ابتدا نخودها را از روز گذشته خیس فرمایید تا نفخ آن‌ها گرفته شود و زودتر بپزند . درون یک قابلمه کمی آب بریزید و نخودها را به صورت مستقل روی حرارت قرار دهید تا بپزند .

هویج ها را پس از شستن به صورت ریز خرد فرمائید و با بلغور درون یک قابلمه ای دیگر با کمی آب روی حرارت قرار دهید تا بپزند .

پس از این‌که نخود و بلغور جو پخته شد آن‌ها را با هم ترکیب نمایید . اکنون صبر فرمائید تا مواد با حرارت ملایم قل بخورند و لعاب بیندازند .

تا وقتی که مواد لعاب بیندازند , سرگرم مهیا کردن پیاز داغ گردید . سپس گوشت چرخ کرده را به پیاز داغ اضافه نمایید و تفت دهید . کمی نمک و فلفل و زردچوبه نیز اضافه نمائید و سپس مایه گوشت و پیاز را به قابلمه بلغور و . . . اضافه نمائید .

تمام پروسه برای تنظیم آش هویج و جو را گذراندیم , صرفا کافی است مواد با هم قل بخورند و آش لعاب کافی گرفته باشد . در پایان پاره ای کشک به آش اضافه کرده و در کاسه مناسب سرو فرمائید . ظرف آش محلی را می توانید با یک سری برگ ریحان و هویج تزیین نمایید . نوش جان!

نکات نحوه تنظیم آش هویج و جو :

حتما نخود را از شب گذشته خیس فرمایید و به صورت جداگانه بپزید .

برای تهیه و تنظیم این آش محلی خوب تر است کشک را قبل از بردن ظرف آش سر سفره اضافه فرمائید .

این آش به خاطر داشتن بلغور , جو و هویج سرشار از فیبر است .

نحوه تنظیم آش شل پتله :
آش شل پتله یا این که آش شله پلته یکی از غذاهای محلی در استان همدان است . در بعضی از نقاط تلفظ این آش , آش شله پلته ( sholeh palteh ) آمده است .

مواد ضروری آش شل پتله :

بلغور 200 گرم
سبزی آش محلی 500 گرم
عدس 200 گرم
گوشت با استخوان 250 گرم
پیاز سرخ کرده 2 قاشق غذاخوری
سیب زمینی 250 گرم یا این که 2 عدد
نمک , فلفل , زردچوبه به میزان ضروری
کره 1 قاشق غذاخوری
پیاز , نعنا و سیر داغ به میزان ضروری

 

 

آش محلی همدان، آش شله پتله

شیوه تنظیم آش شل پتله :

برای پخت آش شل پتله , ابتدا گوشت را با پیاز و فلفل و زردچوبه و پیاز سرخ کرده در آب بپزید . بلغور را بشویید و به همراه عدس به آبگوشت اضافه فرمائید و با حرارت بسیار کم بپزید چون بلغور به‌سرعت ته می‌گیرد . یک قاشق روغن حیوانی یا این که کره را هم به بلغور در حال پخت اضافه نمائید تا بلغور بپزد .

در یک ربع انتها نمک , سبزی خرد شده و سیب زمینی نگینی کوچک را نیز اضافه فرمایید و هم بزنید . آش که لعاب انداخت یک قاشق غذاخوری کره را اضافه فرمایید , آش حاضر است . در صورت رغبت روی آش را ترشی یا این که نان لواش بریزید .

درست کردن پتله :

برای درست کردن پتله در دیر باز ابتدا گندم را بعد از پاک کردن از سنگ و شن و پوش و زباله , می شستند و آن گاه آن را می جوشاندند و سپس برعلیه آفتاب پهن و خشک می کردند . پس از کم آب شدن آنرا در گودالی بنام دیبک ریخته و با چوب دیبک زنی ) ( که یک تیر کوتاه چوبی بود و در نزدیکی آن یکی دو دسته چوبی کار گذاشته بودند ) که به وسیله دونفر زده میشد کوبیده و پوست آن را می گرفتند پس از این‌که در دیبک پوست گندم گرفته شد آنرا در دستاس که نوعی آسیاب دستی و کوچک خانگی بود , می کشیدند تا هر دانه گندم به دو یا این که سه تکه شکسته و به اصطلاح یارما یا این که نصفه بشود . از این پتله برای پختن غذاهایی مثل دلمه , آش محلی , کوپ په , کوفته و غیره در فصل‌زمستان استفاده می کردند .

روش تنظیم آش خشکبار :

آش خشکبار از آش های سنتی همدان است , این آش طعمی ملس دارااست .

مواد ضروری برای تهیه و تنظیم آش خشکبار ( چهار تا پنج نفر ) :

سبزی آش محلی ( جعفری , گشنیز , برگ چغندر یا این که اسفناج ) یا این که تره کوهی 500 گرم
عدس 1/2 پیمانه
نخود 1 پیمانه
گوشت گوسفندی با استخوان 200 گرم
برنج 3 قاشق غذاخوری
پیاز 1 عدد
برگه زردآلو 1/2 پیمانه
برگه هلو 1/2 پیمانه
آلبالوی خشک شده 1/2 پیمانه
آلوی ترش خشک شده 1/2 پیمانه
رشته آش 1 بسته کوچک
نمک , فلفل سیاه و زردچوبه به اندازه ضروری
سرکه سیب 2 تا 3 قاشق غذاخوری
لوبیا 1 پیمانه
شیره انگور به میزان ضروری
روغن زیتون به میزان ضروری
پیاز , نعناع و سیر داغ به میزان ضروری برای تزئین

 

آش محلی همدان، آش خشکبار

 

نحوه تنظیم آش خشکبار :

برای تنظیم ی آش خشکبار ابتدا , حبوبات را از شب قبل خیس نمائید . خشکبار را نیز جداگانه خیس فرمایید .

گوشت , حبوبات و پیاز خرد شده را بپزید . آنگاه نمک , فلفل سیاه و زردچوبه را به آن‌ها اضافه فرمائید . در 20 دقیقه پایان پختن , خشکبار , سبزی آش محلی یا این که تره کوهی , رشته آش و برنج را به مواد اضافه فرمایید .

در پایان سرکه سیب را با شیره انگور ترکیب و به بقیه مواد اضافه فرمایید .

آش را پس از فراهم شدن درون کاسه مورد نظر بکشید و با ترکیب روغن زیتون , پیاز , نعناع و سیر داغ روی آن را تزئین فرمائید .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.