روش تهیه آش دوغ

آش دوغ در هریک از استان‌ها به شیوه مختص خودش صحیح می گردد و همانگونه که از نامش پیداست بیشتر طعم آن بستگی به دسته دوغ دارااست .

آش دوغ یکی‌از مشهورترین و پرطرفدارترین آش‌های اهل ایران است و بعضا از نمونه‌ها همانند آش دوغ گدوک یا این که آش دوغ اردبیل از سایرین معروفتر می‌باشند . اصل طعم آش دوغ به مدل دوغی وابسته است که به کار گیری میکنید . به عنوان مثال دوغ دشت مغان که از میش‌های دشت مغان به دست میاید , طعم فوق العاده‌ای دارااست که به دلیل تغذیه گوسفندان با علف عالی و وحشی است .

در صورتیکه به هرکدام از استان‌های مرزوبوم مهاجرت نمائید , آش دوغ آنجا را گوناگون با بقیه جا‌ها خواهید یافت . در واقع هرکدام فرمول مختص خویش را دارا هستند . آش دوغ گدوک و اردبیل خیلی رقیق و روان میباشند , البته برای مثال آش دوغ بختیاری‌ها خیلی محکم است و مضاعف بی آلایش است و صرفا با دوغ و برنج صحیح میشود . اینجانب برای اصلاح کردن آش دوغ از سبزی خرفه یا این که به گویش محلی پَرپین به کار گیری می کنم . این سبزی با برگ‌های گوشتی خویش تحمل متعددی نسبت به خشکی داراست و بیشتر خاص بخش ها گرمسیر است . مدل وحشی آن با ساقه قرمز رنگ طعم بهتری دارا‌هستند . گل ناز که گل‌های خوشگل و رنگارنگی داراست از همین خانواده است . اینجانب از خرد کردن این سبزی حقیقتا لذت می برم , زیرا به هیچ وجه آب نمی‌اندازد و خیر تخته برش و خیر دست شمارا آلوده و کثیف نمی کند .

نخود و عدس نیز در برخی آش‌ها استعمال می گردد که اینجانب نیز درین آش به کارگیری کردم . نخود و عدس نیز میزان فیبر و نیز املاح معدنی و همینطور پروتئین آش را بیشتر میکند . برای به کارگیری از آنان می بایست از گذشته نخود و عدس را بپزید . پیاز داغ و نعناع داغ نیز برای تزئین و سرو آش به کارگیری میشود . اینجانب نعناع نداشتم , اما در ازای از یک گونه پونه مختص استعمال کردم که طعمی دربین نعناع و پونه دارااست . برنج نیز بایستی از جور معطر و یا این که نیم دانه باشد . اینجانب از برنج عنبربو که نسبت به بقیه برنج‌ها ارزانتر است استعمال کردم در حالی که بوی خیر و خوبی داراست .

آش دوغ جنوبی خوشمزه منحصر سفره افطار + فرمان تهیه و تنظیم

مواد ضروری :

دوغ : ۷ تا ۸ واحداندازه گیری
آب : ۲ واحد اندازه گیری
برنج کم آب معطر : ۱ واحد اندازه گیری
نخود پخته : ۱ واحداندازه گیری
عدس پخته : ۱ واحد اندازه گیری
خرفه : ۲ واحد اندازه گیری خرد شده
نمک : ۱/۵ قاشق چای‌خوری
پیاز : ۱ عدد بزرگ برای پیاز داغ
نعنا : ۱ قاشق غذاخوری
زردچوبه : ۱ قاشق چای‌خوری
افطاری شب نهم ماه رمضان ; آش دوغ جنوبی

روش تنظیم :

۱ . در قابلمه‌ای ۲ واحد اندازه گیری آب بریزید , برنج شسته شده را به همراه خرفه خرد شده باطن آب بریزید . قابلمه را روی گاز بگذارید و اذن دهید تا آب به جوش بیاید , حرارت را به حد میانگین برسانید و بگذارید تا برنج پاره ای پخته و خرفه نیز قابل انعطاف شود .

۲ . زمانی که برنج پخته شد و خرفه نیز تا حدودی قابل انعطاف شد , نمک را بیش تر نمائید و دوغ را درون قابلمه بریزید . اینجا تفاوت آش دوغ بخشها گرمسیر و سردسیر معلوم میشود در بخشها سردسیر ( اما خیر تمامی جا ) یکی تخم مرغ باطن دوغ می‌اندازند تا دوغ بریده نشود , ولی بخش ها جنوبی کشور‌ایران از تخم مرغ استعمال نمی کنند بلکه مرتبا آن را به نیز می‌زنند .

۳ . تر و تمیز محتوای باطن قابلمه را به نیز بزنید . به نیز زدن شما می بایست بصورت نیز به‌صورت قطری نیز دورانی باشد . یعنی از یک سمت قابلمه استارت فرمائید تا سمت دیگر برود بدین ترتیب کل دوغ به نیز می خورد و از براندن آن دوری میشود . این بخش صرفا بخش خسته کننده تصحیح کردن آش دوغ است . شما بایستی این فعالیت را انجام دهید تا‌زمانیکه مواد به جوش آید و به قل بیفتد .

۴ . بعداز این‌که قابلمه به جوش آمد نیز زدن را کنار میگذارید و درب قابلمه را نصفه گشوده می گذارید تا آب آن بخار شده و به غلظت دلخواه شما رسد . همان گونه که پیش از این گفتم آش‌های جنوبی کمی محکم می باشند , ولی اینجانب دوست دارم آش پاره ای شل باشد . برای تزئین آش بنابراین فعالیت فرمایید ابتدا یک پیاز بزرگ را خلال نخ نما کرده و در روغن سرخ فرمائید , زمانی پیاز تماما سرخ شده یک قاشق چای‌خوری زردچوبه به آن بیشتر نمائید اذن دهید زردچوبه رنگش را به روغن بدهد . پاره ای از روغن زردچوبه‌ای را برداشته و با یک سری قاشق آش ادغام فرمایید . باطن سایر روغن نیز نعناع می‌ریزید و فورا گاز را خاموش میکنید . از آش رنگ زرد شده برای تزئین به کار گیری فرمایید . برخی از اشخاص ولی کل آش را با روغن زردچوبه‌ای ترکیب می نمایند .

نکات کلیدی

طعم آش دوغ بستگی به گونه دوغ دارااست , کارایی نمایید از دوغ محلی به کارگیری نمائید . دوغ محلی در مشک چرمی و یا این که فلزی به زمان طولانی همراه با آب زده می‌گردد و کیفیت بهتری نسبت به دوغ صنعتی که در واقع ترکیب آب با ماست است و به آن مزه دهنده طولانی تر می شود . ‌
می توانید برای پخت برنج و سبزی نیز از دوغ استعمال فرمائید که در این‌حالت زحمت شما زیادتر می شود . غالبا پخت آش داغ بدین صورت است که ابتدا دوغ حرارت داده میشود و برنج به آن بیشتر می‌گردد در شرایطی‌که که ما ابتدا برنج را پختیم بعد از آن دوغ را به آن بیش تر کردیم .

برای تزئین آش دوغ ابتدا اذن دهید مقداری سرد شود تا شیوه آن بسته شود , آنگاه مبادرت به تزئین فرمایید .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.